U Veterána

Štíhlice 49 - Štíhlice
Polední nabídka 12.12.2018 11:00 - 15:00


Denní Menu 12.12.

Polévka

Bramborová 250g Domácí nudle zapečené s uzeným masem(kýta), okurka  92 Kč

Polévka

Česnečka s bramborem   25 Kč
200g   Domácí sekaná, bramborová kaše, okurka 92 Kč
120g Smažená kuřecí rolka (herkules, sýr), brambory   95 Kč
120g Segedínský guláš, houskový knedlík 92 Kč
150 g   Vepřový řízek, brambory 89 Kč
100 g   Smažený sýr, brambor/ hranolky,   tatarka 90 Kč

Gastronomické akce

O JÍDLE

Vánoce, Vánoce přicházejí.

Znáte to, každý konec roku se nakupí spousta práce a zařizování. Všichni si to opakujeme, že Vánoce jsou hlavně o pohodě, ale realita je jiná. V práci nic nepočká a všichni chtějí všechno stihnout do konce roku. Děti sepisují seznamy, aby je pár dní před Vánoci zase změnily. Vždyť Ježíšek je kouzelný, tak to přece není problém. Obchody praskají ve švech a v e-shopech přibývá položek „na dotaz“. Tak se stalo, že předvánoční stres dorazil i k nám. Manžel si stěžoval, že se mu v noci špatně spí. Meduňka na zahradě pomrzla, ale vzpomněla jsem si, že mám bylinkový čaj na klidný spánek. Bohužel měl podobný obal, jako ten projímavý. Jenže to jsem si uvědomila až ráno, když si stěžoval: “Nejen že jsem se nevyspal, ale ještě jsem proseděl celou noc na záchodě.“ Ups..

Miluji Itálii nejen v kuchyni.

Část letošních prázdnin jsme s rodinou strávili Benátkách a bylo to kouzelné. Byl to vlastně výlet pro mne. Bála jsem se, jak děti přijmou, že je nečeká žádný dětský program, ale putování po 400 mostech, plavba kanály, posedávání v kavárnách a restauracích. A mile mne překvapily jak Benátky, tak i děti. Benátky nebyly vůbec přecpané turisty, ale těch stánků, obchůdků, kaváren, bister, restaurací. Měli jsme nutkání okusit úplně všechno. V jednom obchodě jsem dokonce viděla přerovnávat výlohu v rukavicích a s pravítkem v ruce. Každý detail měl svůj význam, stejně jako při servírování jídla na talíř. A děti nadšeně obdivovali schody do vody, uličky, které nikam nevedou, stovky černých gondol, karnevalové masky a potajmu házely kousky jídla na St. Mark´s Square holubům. Těžko říct, kdo si to víc užil, jestli my nebo ti opeřenci. 

Co vařit, když se hraje MS ve fotbale?

Skoro dva týdny trvá fotbalové nadšení, které proniklo i do naší rodiny. Jsem spíše hokejový fanda, ale respektuji manželovo zaujetí tímto sportem. Takže přimhuřuji obě oči, když u společné večeře běží televize. Nepopírám, že je fotbal zajímavá hra, i když mě spíš fascinuje fotbalový trávník než to, co se děje na něm. Děti se snaží zatím do tajů této hry proniknout a manžel je trpělivě zasvěcuje. Snažil se zapojit i mne. Prý mám vařit národní jídla týmů, které zrovna hrají. Opatřil mi i rozpis. To jsem okamžitě zavrhla, protože mám stejně pocit, že nikdo z nich vlastně nevnímá, co zrovna jí. Čtyřletá dcera se pokaždé ptá, zda hraje Ronaldo. A odpověď, že když hraje Anglie s Německem nebo Španělsko s Marokem, tak nemůže hrát Ronaldo, protože je z Portugalska, jí prostě nikdy neuspokojí. Během zápasu je schopna se zeptat třikrát. Její bráška už preventivně říká: „Ne, Ronaldo furt nehraje.“ Ale ani on ještě nemá úplně jasno, když se včera manžela ptal, kdy bude hrát Arsenal nebo Real Madrid. Pozoruju to celé zpovzdálí s hrkem čaje, a čekám, až se zase počasí ustálí na letních teplotách. Nechám rodinu fandit a půjdu se pokusit udělat něco s naším trávníkem. Každopádně dnes večer hrál Ronaldo, tak byla dcera na vrcholu blaha. Ale dostal žlutou kartu, tak kdo ví, jak nám dlouho v soutěži vydrží.

Můj (ne)umíchaný Tatarák

Na začátku dubna jsme vyrazili s partou za kamarádem na Moravu. Bydleli jsme na farmě, která se specializovala na chov skotu a tak na jídelníčku farmářské restaurace byl i všemi vychvalovaný „tatarák“ s hromadou topinek. Obvykle syrové hovězí v meníčku nevyhledávám, ale tentokrát mi to nedalo. Při objednávce mě zarazila otázka paní servírky. Budete si ho míchat sama, nebo ho chcete namíchat od kuchaře? Nebyla jsem si úplně jistá, ale možnost si doladit chuť podle svého se mi zamlouvala. Přece to nemůže být tak složité? S kamarádkou jsme nadšeně očekávaly náš tataráček. Přistálo před námi prkénko se spoustou mističek plných koření, cibule, česneku.. a uprostřed toho všeho trůnil tataráček se žlutým sluníčkem. Ujala jsem se nadšeně míchání za nadšeného povzbuzování ostatních, kteří moc chytře radili kolik čeho dát. Bylo veselo, a tak místo špetky pálivé papriky tam letěla omylem hned celá lžička a sluníčko se nám neukázněně začalo roztékat po prkénku. Přišla paní servírka a zdvořile nás upozornila: „Kuchař se už na to nemůže koukat, prý to mícháte jako Babica. Takže to mám přinést zpátky a on Vám to doladí.“ Celý stůl začal řvát smíchy. A všichni ti „experti“, co nám do té chvíle úžasně radili, si také začali objednávat tataráček. Ale nikdo z nich už neměl odvahu si ho umíchat sám. Srabové! Ale dobrý byl, to zas jo. 

Velikonoce

Hody, hody.. Vejce, mazance, beránky, jidáše, nádivky, pečínky...
Vyrážíte na čerstvé kopřivy nebo do restaurace na velikonoční dobroty či Vás čeká velikonoční hostina u příbuzných? Velikonoce svátek jara slaví s oblibou většina národa. Jedna polovina z té většiny peče, vaří, barví. A ta druhá by se měla shánět po potočním vrbovém proutí, prý aby z té první poloviny vyhnala nemoce a lenost. Otázka je, zda ta druhá polovina netrpí sama leností. Místo shánění raději sáhne po nějaké komerčně upletené toho času již uschlé variantě pomlázky. Čerstvá míza z jarního proutí je fuč, ale o to víc se šlehá. Každopádně švanda to je i tak. Krásné Velikonoce oběma polovinám!

Masopust

Jitrničky, jelítka, ovárek, prejt, koblihy, koláče….mňam.
Máte rádi hodování, veselice, maškarní průvody a zábavu? Právě vrcholí období masopustu a na mnoha místech najdete masopustní průvody v maskách, zabijačkové hody, zábavy na trzích na náměstích. Letos masopust začal 6. ledna na svátek Tří králů a bude vrcholit o masopustním pondělí 12. února a končí Popeleční středou 14. února – ten den začíná období půstu před Velikonocemi. Masopustní dny vlastně trvají až do doby, kdy končí nadvláda zimy a jaro je za dveřmi. Ale pozor – o masopustu se půstu nebojte – nejde o odříkání ale naopak - je to čas zabijaček, hodování a lidového veselí. Mnoho akcí se koná již o tomto víkendu, tak mrkněte na „Náš tip“.