Kika Čestlice

Pražská 135 - Čestlice
Polední nabídka 25.9.2018 11:00 - 15:00


POLEDNÍ MENU (polévka + hl. jídlo) jen za 99 Kč
0,25l Tradiční gulášovka 29 Kč
0, 25l Domácí vývar s masem, zeleninou a nudlemi (1, 3, 7, 9) 29 Kč
200g Dušená vepřová játra na slanině a cibulce, rýže nebo domácí houskové knedlíky (1, 3, 7) 99 Kč

Polední nabídka

150g Marinovaný steak z kuřecích prsou v bazalkovém pestu, zapečený s tomaty a mozzarellou, domácí bramborová kaše (7) BEZ LEPKU 115 Kč

Fit & styl

Čočka na kyselo, dvě sázená vejce, restovaná cibulka, okurka 99 Kč

Náš tip

150g CERDO BURGER – trhané vepřové maso ve vlastní šťávě s domácí BBQ omáčkou v naší rozpečené sezamové bulce s cheddarem, karamelizovanou cibulkou a rukolou, hranolky, zelný salátek (1, 3, 7, 11) 135 Kč

Ze stálé nabídky

350g Máslové rizoto s restovanou cuketou, sušenými tomaty a česnekem, parmazán (7) BEZ LEPKU 109 Kč
350g Špagety BOLOGNESE s ručně trhaným masem z mladého býka, pečeného 8 hod. s kořenovou zeleninou, čerstvými bylinkami a omáčkou z rajčat s kapkou bílého vína, parmazán (1, 7, 9) 125 Kč
150g Šťavnatá hovězí svíčková na smetaně, domácí knedlíky, brusinky 129 Kč
120g Smažené řízečky z vepřové panenky a kuřecích prsou v sezamové strouhance, vídeňský bramborový salát, citrón (1, 3, 7, 9, 10, 11) 139 Kč
350g Caesar salát s grilovaným kuřecím masem, restovanou pancettou (italská slanina) a hoblinami parmazánu (1, 3, 4, 7, 10, 11) 149 Kč

Čestlická Vejmrda

Lipová 29 - Čestlice
Polední nabídka 25.9.2018 11:00 - 15:00


Polévka

/ Pórková s vajíčkem 38 Kč

Hlavní jídla

Zeleninové lečo s klobásou a čerstvým chlebem 115 Kč
Špenátový závin s mozzarelou a listovým salátem 125 Kč
Grilovaná vykoštěná kuřecí stehýnka s omáčkou ze sušených rajčat s grilovanou polentou 135 Kč

Specialita dne

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou a šťouchaným bramborem 145 Kč

O JÍDLE

Miluji Itálii nejen v kuchyni.

Část letošních prázdnin jsme s rodinou strávili Benátkách a bylo to kouzelné. Byl to vlastně výlet pro mne. Bála jsem se, jak děti přijmou, že je nečeká žádný dětský program, ale putování po 400 mostech, plavba kanály, posedávání v kavárnách a restauracích. A mile mne překvapily jak Benátky, tak i děti. Benátky nebyly vůbec přecpané turisty, ale těch stánků, obchůdků, kaváren, bister, restaurací. Měli jsme nutkání okusit úplně všechno. V jednom obchodě jsem dokonce viděla přerovnávat výlohu v rukavicích a s pravítkem v ruce. Každý detail měl svůj význam, stejně jako při servírování jídla na talíř. A děti nadšeně obdivovali schody do vody, uličky, které nikam nevedou, stovky černých gondol, karnevalové masky a potajmu házely kousky jídla na St. Mark´s Square holubům. Těžko říct, kdo si to víc užil, jestli my nebo ti opeřenci. 

Co vařit, když se hraje MS ve fotbale?

Skoro dva týdny trvá fotbalové nadšení, které proniklo i do naší rodiny. Jsem spíše hokejový fanda, ale respektuji manželovo zaujetí tímto sportem. Takže přimhuřuji obě oči, když u společné večeře běží televize. Nepopírám, že je fotbal zajímavá hra, i když mě spíš fascinuje fotbalový trávník než to, co se děje na něm. Děti se snaží zatím do tajů této hry proniknout a manžel je trpělivě zasvěcuje. Snažil se zapojit i mne. Prý mám vařit národní jídla týmů, které zrovna hrají. Opatřil mi i rozpis. To jsem okamžitě zavrhla, protože mám stejně pocit, že nikdo z nich vlastně nevnímá, co zrovna jí. Čtyřletá dcera se pokaždé ptá, zda hraje Ronaldo. A odpověď, že když hraje Anglie s Německem nebo Španělsko s Marokem, tak nemůže hrát Ronaldo, protože je z Portugalska, jí prostě nikdy neuspokojí. Během zápasu je schopna se zeptat třikrát. Její bráška už preventivně říká: „Ne, Ronaldo furt nehraje.“ Ale ani on ještě nemá úplně jasno, když se včera manžela ptal, kdy bude hrát Arsenal nebo Real Madrid. Pozoruju to celé zpovzdálí s hrkem čaje, a čekám, až se zase počasí ustálí na letních teplotách. Nechám rodinu fandit a půjdu se pokusit udělat něco s naším trávníkem. Každopádně dnes večer hrál Ronaldo, tak byla dcera na vrcholu blaha. Ale dostal žlutou kartu, tak kdo ví, jak nám dlouho v soutěži vydrží.

Můj (ne)umíchaný Tatarák

Na začátku dubna jsme vyrazili s partou za kamarádem na Moravu. Bydleli jsme na farmě, která se specializovala na chov skotu a tak na jídelníčku farmářské restaurace byl i všemi vychvalovaný „tatarák“ s hromadou topinek. Obvykle syrové hovězí v meníčku nevyhledávám, ale tentokrát mi to nedalo. Při objednávce mě zarazila otázka paní servírky. Budete si ho míchat sama, nebo ho chcete namíchat od kuchaře? Nebyla jsem si úplně jistá, ale možnost si doladit chuť podle svého se mi zamlouvala. Přece to nemůže být tak složité? S kamarádkou jsme nadšeně očekávaly náš tataráček. Přistálo před námi prkénko se spoustou mističek plných koření, cibule, česneku.. a uprostřed toho všeho trůnil tataráček se žlutým sluníčkem. Ujala jsem se nadšeně míchání za nadšeného povzbuzování ostatních, kteří moc chytře radili kolik čeho dát. Bylo veselo, a tak místo špetky pálivé papriky tam letěla omylem hned celá lžička a sluníčko se nám neukázněně začalo roztékat po prkénku. Přišla paní servírka a zdvořile nás upozornila: „Kuchař se už na to nemůže koukat, prý to mícháte jako Babica. Takže to mám přinést zpátky a on Vám to doladí.“ Celý stůl začal řvát smíchy. A všichni ti „experti“, co nám do té chvíle úžasně radili, si také začali objednávat tataráček. Ale nikdo z nich už neměl odvahu si ho umíchat sám. Srabové! Ale dobrý byl, to zas jo. 

Velikonoce

Hody, hody.. Vejce, mazance, beránky, jidáše, nádivky, pečínky...
Vyrážíte na čerstvé kopřivy nebo do restaurace na velikonoční dobroty či Vás čeká velikonoční hostina u příbuzných? Velikonoce svátek jara slaví s oblibou většina národa. Jedna polovina z té většiny peče, vaří, barví. A ta druhá by se měla shánět po potočním vrbovém proutí, prý aby z té první poloviny vyhnala nemoce a lenost. Otázka je, zda ta druhá polovina netrpí sama leností. Místo shánění raději sáhne po nějaké komerčně upletené toho času již uschlé variantě pomlázky. Čerstvá míza z jarního proutí je fuč, ale o to víc se šlehá. Každopádně švanda to je i tak. Krásné Velikonoce oběma polovinám!

Masopust

Jitrničky, jelítka, ovárek, prejt, koblihy, koláče….mňam.
Máte rádi hodování, veselice, maškarní průvody a zábavu? Právě vrcholí období masopustu a na mnoha místech najdete masopustní průvody v maskách, zabijačkové hody, zábavy na trzích na náměstích. Letos masopust začal 6. ledna na svátek Tří králů a bude vrcholit o masopustním pondělí 12. února a končí Popeleční středou 14. února – ten den začíná období půstu před Velikonocemi. Masopustní dny vlastně trvají až do doby, kdy končí nadvláda zimy a jaro je za dveřmi. Ale pozor – o masopustu se půstu nebojte – nejde o odříkání ale naopak - je to čas zabijaček, hodování a lidového veselí. Mnoho akcí se koná již o tomto víkendu, tak mrkněte na „Náš tip“.