U Kallaschů

Pod Přehradou 18 - Hájek
Polední nabídka 23.6.2018 11:00 - 14:30


Vážení hosté, chtěli bychom vás touto cestou informovat o uzavření kuchyně v naší provozovně od 17.4.2017 na neurčito. Kuchyně se přemísťuje na novou adresu: V Celnici 1 Praha 1. Budeme se na vás těšit na nové adrese od 1.5.2017

O JÍDLE

Můj (ne)umíchaný Tatarák

Na začátku dubna jsme vyrazili s partou za kamarádem na Moravu. Bydleli jsme na farmě, která se specializovala na chov skotu a tak na jídelníčku farmářské restaurace byl i všemi vychvalovaný „tatarák“ s hromadou topinek. Obvykle syrové hovězí v meníčku nevyhledávám, ale tentokrát mi to nedalo. Při objednávce mě zarazila otázka paní servírky. Budete si ho míchat sama, nebo ho chcete namíchat od kuchaře? Nebyla jsem si úplně jistá, ale možnost si doladit chuť podle svého se mi zamlouvala. Přece to nemůže být tak složité? S kamarádkou jsme nadšeně očekávaly náš tataráček. Přistálo před námi prkénko se spoustou mističek plných koření, cibule, česneku.. a uprostřed toho všeho trůnil tataráček se žlutým sluníčkem. Ujala jsem se nadšeně míchání za nadšeného povzbuzování ostatních, kteří moc chytře radili kolik čeho dát. Bylo veselo, a tak místo špetky pálivé papriky tam letěla omylem hned celá lžička a sluníčko se nám neukázněně začalo roztékat po prkénku. Přišla paní servírka a zdvořile nás upozornila: „Kuchař se už na to nemůže koukat, prý to mícháte jako Babica. Takže to mám přinést zpátky a on Vám to doladí.“ Celý stůl začal řvát smíchy. A všichni ti „experti“, co nám do té chvíle úžasně radili, si také začali objednávat tataráček. Ale nikdo z nich už neměl odvahu si ho umíchat sám. Srabové! Ale dobrý byl, to zas jo. 

Velikonoce

Hody, hody.. Vejce, mazance, beránky, jidáše, nádivky, pečínky...
Vyrážíte na čerstvé kopřivy nebo do restaurace na velikonoční dobroty či Vás čeká velikonoční hostina u příbuzných? Velikonoce svátek jara slaví s oblibou většina národa. Jedna polovina z té většiny peče, vaří, barví. A ta druhá by se měla shánět po potočním vrbovém proutí, prý aby z té první poloviny vyhnala nemoce a lenost. Otázka je, zda ta druhá polovina netrpí sama leností. Místo shánění raději sáhne po nějaké komerčně upletené toho času již uschlé variantě pomlázky. Čerstvá míza z jarního proutí je fuč, ale o to víc se šlehá. Každopádně švanda to je i tak. Krásné Velikonoce oběma polovinám!

Masopust

Jitrničky, jelítka, ovárek, prejt, koblihy, koláče….mňam.
Máte rádi hodování, veselice, maškarní průvody a zábavu? Právě vrcholí období masopustu a na mnoha místech najdete masopustní průvody v maskách, zabijačkové hody, zábavy na trzích na náměstích. Letos masopust začal 6. ledna na svátek Tří králů a bude vrcholit o masopustním pondělí 12. února a končí Popeleční středou 14. února – ten den začíná období půstu před Velikonocemi. Masopustní dny vlastně trvají až do doby, kdy končí nadvláda zimy a jaro je za dveřmi. Ale pozor – o masopustu se půstu nebojte – nejde o odříkání ale naopak - je to čas zabijaček, hodování a lidového veselí. Mnoho akcí se koná již o tomto víkendu, tak mrkněte na „Náš tip“.